Mikä on amigurumi?

Mikä on amigurumi?

"Amigurumi on neulottu tai virkattu pehmoeläin  tai muu hahmo. Nimi tulee japaninkielisistä sanoista ami, joka tarkoittaa virkattua tai neulottua ja nuigurumi, joka taas tarkoittaa pehmolelua. Amigurumi on yleisimmin eläin, mutta se voi olla myös jokin esine tai olio kuten hedelmä, vihannes tai muffini, joka on usein ”elollistettu” esimerkiksi kirjailemalla sille naama." (Wikipedia)

Omenoita perussilmukoilla tehtynä.
Käytännössä siis mikä tahansa virkkaamalla tai neulomalla tehty hahmo on amigurumi. Jos virkkaat tai neulot osia, ja täytät tekemäsi osat vanulla, olet tehnyt amigurumin. Oleellista on, että työn lopputuloksena on syntynyt hahmo, eläin tai asia, jota sinä pidät amigurumina - virkattuna tai neulottuna pehmoleluna. Tämän sivuston amigurumit on tehty virkaamalla, mihin on syynä vain se, että minusta virkkaaminen on neulomista mukavampaa puuhaa. Todella suurien töiden kanssa neulominen olisi todennäköisesti nopeampaa ja käytännöllisempää.

Mollamaijoja turvasilmillä.
Amigurumi syntyy siis virkkaamalla tai neulomalla. Amigurumien viimeistelyssä käytetään kuitenkin paljon myös muita tekniikoita. Hahmoihin voi kirjailla yksityiskohtia langan ja parsinneulan avulla, liimata huovasta leikattuja osia, lisätä nappeja tai turvasilmät - tai oikeastaan koristella niitä millä tahansa haluamallaan tavalla. Hahmon viimeistely tapahtuu useimmiten langan ja parsinneulan avulla. Hahmojen osat liitetään toisiinsa ompelemalla. Tästä syystä jo osia tehdessä kannattaa miettiä, jättääkö osan alkuun tai loppuun jo virkkausvaiheessa lankaa osien kiinniompelua varten. Näin kiinnityslangat ovat lopussa valmiina odottamassa. Amigurumien hauskuus on myös osissa, joiden nurjat puolet jäävät hahmon sisälle usein piiloon. Tämä mahdollistaa sen, että lankojen ja värien vaihtaminen kesken työ on helppoa: Kaikki solmut ja päättelyt jäävät piiloon amigurumin sisälle. Sisälle voi jättää myös esimerkiksi pienen pussin, jossa on kulkunen, ja tehdä näin helistimen tai vaikka joulukoristeen.

Amigurumivalaita nappisilmillä.
Tärkeää on myös miettiä hahmon käyttötarkoitusta: Jos teet amigurumin pienelle lapselle, mieti tarkkaan, ettei hahmosta pääse irtoamaan pieniä osia (käytä esimerkiksi turvasilmiä)! Jos taas haluat enemmänkin koristeen omaan hyllyysi, voit käyttää koristelussa myös vaikkapa paperia ja paljetteja. Itse olen käyttänyt amigurumeissa esimerkiksi vahvaa rautalankaa työn sisällä pitämässä hahmoa muodossaan. Amigurumin pintaa voi myös maalata tusseilla tai kangasväreillä, mutta edelleen: Jos valmis työ menee pienen lapsen käyttöön, mieti tarkkaan, mitä värit ja materiaalit ovat turvallisia.


Amigurumille on tyypillistä, että sen osat virkataan yksitellen ja virkkaaminen tapahtuu joko spiraalina (kaikki pallomaiset ja täytettävät osat) tai tätä harvemmin tasona (esimerkiksi yhdestä tasosta koostuvat korvat, hedelmien lehdet tai eläinten kynnet). Amigurumia tehdessä käytetään yleensä tavallista pienempää koukku- tai puikkokokoa, jotta hahmon pinnasta tulee tiivis ja vanu pysyy hyvin sen sisällä. Itse käytän esimerkiksi Novitan 7 veljestä -langan kanssa koukkua nro 2.0 (normaalisti suositus langalle on 4.0).

Charizard-amigurumi (Pokémon), jossa on 44 eri osaa.
Yksinkertaisimmillaan amigurumi voi olla pallo, jolle on kirjailtu vaikkapa kasvot. Monimutkaisimmillaan amigurumissa voi olla kymmeniä tai satoja eri osia. Ohjeita amigurumeihin on olemassa paljon. Netistä löytyy sekä ilmaisia että maksullisia ohjeita, ja ohjeiden taso vaihtelee kovasti. 
Pokémon-hahmoja

Mikään ei kuitenkaan sano, että amigurumi tulee tehdä valmiin ohjeen avulla. Opettelemalla muutaman perustekniikan (näitä on tulossa myöhemmin tälle sivulle Amigurumien tekniikat -sivun alle), voit tehdä melkein minkälaisen hahmon vain haluat. Vaikka amigurumien tekeminen voi tuntua aluksi hankalalta, koostuu lähes jokainen amigurumi hyvin samanlaisista osista: aloitussilmukoista sekä spiraalimaisesti virkattavasta jatkosta (jossa alkuun lisätään ja lopussa useimmiten vähennetään silmukoita) sekä osien päättelystä. 

Vain mielikuvitus on rajana siinä, millaisia otuksia virkkaamisen avulla voi saada aikaan!

Amigurumi-siili
Amigurumien tekemiseen kannattaa kuitenkin varata aikaa. Itse koen olevani nopea virkkaaja, mutta minullakin menee tutun hahmon (esimerkiksi noin 25 cm korkean Pikachun) tekemiseen kokonaisuudessaan noin 8 tuntia aikaa. Uuden hahmon tekemiseen aikaa menee helposti yli 10 tuntia. Myöskään työn koko ei kerro sitä, paljonko aikaa sen tekemiseen menee. Oleellisempaa on kiinnittää huomiota osien määrään: Mitä enemmän osia hahmoon tulee, sitä enemmän siihen yleensä kuluu aikaa. Tärkeää tämä on huomioida erityisesti koulujen käsityönopetuksessa. Amigurumien valmistaminen onnistuu keneltä tahansa, joka osaa virkata perussilmukoita ja jolla on kärsivällisyyttä työn tekemiseen. Pienimpäänkin hahmoon menee silti useampia tunteja aikaa, joten aikaa on syytä varata reilusti tai kannustaa oppilaita jatkamaan työn tekemistä myös omalla ajalla. Työn suunnittelu puolestaan on helppo integroida osaksi esimerkiksi matikan ja kuvataiteen opetusta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Majaa rakentamassa

Blogissa on ollut hetki hiljaista. Kesälomaviikko lapsen kanssa kaksin kotona johti majaprojektiin, joka vei muutaman päivän tehokasta virkk...